مطالعه نشان میدهد آدامس جویدن میتواند هزاران ریزپلاستیک وارد بزاق کند

هر دو نوع آدامس مصنوعی و طبیعی حاوی ریزپلاستیک بودند. با گرین اسپرت همراه باشید.
اگرچه اثرات بلندمدت قرار گرفتن در معرض ریزپلاستیکها به خوبی درک نشده است، شواهد جدید چندین خطر احتمالی برای سلامتی را نشان داده است.
جویدن آدامس میتواند صدها تا هزاران ریزپلاستیک وارد بزاق کند که ممکن است بلعیده شوند.
تحقیقات ارائه شده این هفته در نشست بهار انجمن شیمی آمریکا در سن دیگو کالیفرنیا نشان داد که به طور متوسط ۱۰۰ ریزپلاستیک به ازای هر گرم آدامس آزاد میشود. این تحقیق هنوز در یک مجله معتبر منتشر نشده است.
سانجی موهانتی، پژوهشگر ارشد این پروژه و استاد مهندسی در دانشگاه کالیفرنیا لس آنجلس (UCLA) در بیانیه مطبوعاتی گفت: «هدف ما ترساندن مردم نیست. دانشمندان نمیدانند که آیا ریزپلاستیکها برای ما مضر هستند یا خیر. هیچ آزمایش انسانی انجام نشده است. اما میدانیم که در زندگی روزمره در معرض پلاستیک هستیم و این همان چیزی است که میخواستیم در اینجا بررسی کنیم.»
تحقیقات گذشته تخمین میزند که یک فرد سالانه بین ۳۹۰۰۰ تا ۵۲۰۰۰ ذره ریزپلاستیک مصرف میکند.
ریزپلاستیکها همه جا هستند و انسانها ممکن است از طریق نوشیدنیها، غذاها، بستهبندیهای پلاستیکی، تختههای خردکن، اسفنجها، پوشش محصولات و فرآیند تولید اقلام در معرض آنها قرار بگیرند.
آدامس جویدن یکی از حوزههایی است که به طور گسترده مورد تحقیق قرار نگرفته است.
موهانتی به Healthline گفت: «آزمایشگاه من عمدتاً روی انتقال ریزپلاستیکها در آب و خاک و سرنوشت آنها در خاک کار کرده است. ما راههای مختلفی را یاد گرفتیم که یک فرد میتواند در معرض ریزپلاستیکها قرار بگیرد: بلع و استنشاق. بیشتر مطالعات بلع مربوط به غذا، آلودگی غذا با ریزپلاستیک از ظروف پلاستیکی است (مثلاً بطریهای آب پلاستیکی، چای کیسهای پلاستیکی)، اما آدامس تنها غذایی است که از پلاستیک ساخته شده است. با این حال، اکثر مردم نمیدانند. ما میخواستیم ریزپلاستیکها را در آدامس اندازهگیری کنیم. این برای تخمین کل قرار گرفتن در معرض ریزپلاستیک در بدن انسان و هرگونه اثر منفی احتمالی مهم است.»
آدامس و قرار گرفتن در معرض ریزپلاستیکها
آدامس از طعمدهنده، شیرینکننده، پایه لاستیکی و سایر مواد تشکیل شده است.
در آدامسهای «طبیعی»، یک پلیمر گیاهی، مانند صمغ درخت، خاصیت جویدنی به آدامس میدهد. پایههای لاستیک مصنوعی از یک پلیمر مبتنی بر نفت (پلاستیک) برای آدامسهای مصنوعی استفاده میشود.
محققان پنج نوع آدامس مصنوعی و پنج نوع آدامس طبیعی را که در بازار موجود است، بررسی کردند.
به عنوان بخشی از آزمایش، یک نفر هفت عدد آدامس از هر برند را جوید تا الگوهای مختلف جویدن و بزاق را در نظر بگیرد.
فرد آدامس را به مدت چهار دقیقه جوید و هر ۳۰ ثانیه یک نمونه بزاق تولید کرد. سپس دهان خود را با آب تمیز شستشو داد. سپس نمونههای بزاق در یک نمونه ترکیب شدند.
در یک آزمایش دیگر، نمونههای بزاق هر ۲۰ دقیقه جمعآوری شد.
محققان سپس مقدار ریزپلاستیکهای موجود در نمونههای بزاق را اندازهگیری کردند.
محققان در ابتدا گمان میکردند که انواع مصنوعی آدامس حاوی ریزپلاستیکهای بیشتری هستند، اما با کمال تعجب دریافتند که آدامسهای طبیعی نیز حاوی مقدار مشابهی ریزپلاستیک هستند.
موهانتی گفت: «ما از یافتن ریزپلاستیکها در آدامس تعجب نکردیم، اما تعجب کردیم که مقدار آنها در هر دو نوع آدامس مصنوعی و طبیعی یکسان است. ما فرض کردیم که نوع طبیعی باید کمتر از مصنوعی باشد… ما از منبع ریزپلاستیکها در آنها (آدامسهای طبیعی) متحیر هستیم.»
ریزپلاستیکهای یافت شده در آدامسهای مصنوعی و طبیعی
محققان دریافتند که به طور متوسط ۱۰۰ ریزپلاستیک به ازای هر گرم آدامس آزاد میشود.
برخی از آدامسها تا ۶۰۰ ریزپلاستیک در هر گرم تولید میکنند. برای درک بهتر، محققان خاطرنشان میکنند که یک عدد آدامس معمولاً ۲ تا ۶ گرم وزن دارد.
محققان همچنین دریافتند که هر دو نوع آدامس مصنوعی و طبیعی حاوی یک نوع پلیمر بودند، بیشترین مقدار مربوط به پلیاولفینها بود، نوعی پلاستیک که شامل پلیاتیلن و پلیپروپیلن است.
تریسی وودروف، استاد زنان و زایمان در UCSF که تأثیرات سلامتی ریزپلاستیکها را مطالعه کرده است، گفت که این واقعیت که آدامس حاوی ریزپلاستیک است چندان تعجبآور نیست. وودروف در این مطالعه مشارکت نداشت.
او به Healthline گفت: «دیگر هیچ چیز مرا در مورد تعداد مکانهایی که پلاستیک در آن وجود دارد متعجب نمیکند، اما غمگین و تعجبآور است که این چیزهایی که در غذای ما هستند یا گاهی اوقات برای مدت طولانی در دهان ما قرار میگیرند، میتوانند ریزپلاستیک آزاد کنند.»
«ما قبلاً میدانیم که در معرض انواع مختلف ریزپلاستیکها هستیم… زیرا آنها در هر قسمت از بدن اندازهگیری شدهاند… اما مشکل این است که آدامسی که میجوید به همه قرار گرفتنهای دیگر شما در معرض ریزپلاستیک اضافه میکند.»
تأثیرات سلامتی ریزپلاستیکها
تأثیرات ریزپلاستیکها بر سلامتی انسان هنوز موضوع تحقیقات در حال انجام است.
یک مرور در سال ۲۰۲۴ نشان داد که گمان میرود ریزپلاستیکها به سلامت تنفسی، سلامت گوارش و سلامت تولید مثل انسان آسیب برسانند و همچنین ممکن است با سرطان روده و ریه مرتبط باشند.
دانا هانس، متخصص تغذیه بالینی ارشد در UCLA Health به Healthline گفت که با وجود دانستن گستردگی ریزپلاستیکها، یافتههای این مطالعه هنوز تکاندهنده است. هانس در این مطالعه مشارکت نداشت.
او به Healthline گفت: «صادقانه بگویم، هرگز به این فکر نکرده بودم که آدامس را به عنوان منبع ریزپلاستیک در نظر بگیرم! بله، من از این مطالعه بسیار متعجب شدم، و نه به صورت خوشایند. وقتی آدامس میجوید، اکثر مردم تمایل دارند بزاق خود را ببلعند، بنابراین اگر آدامس جویدن ریزپلاستیکها را وارد بزاقی کند که مردم میبلعند، این خوب نیست.»
آیا باید جویدن آدامس را متوقف کنید؟
هانس خاطرنشان کرد که برخی افراد ممکن است ترجیح دهند استفاده از آدامس را کاهش دهند یا به طور کلی جویدن آدامس را متوقف کنند.
هانس گفت: «این مقاله نشان داد که هر دو نوع آدامس طبیعی و مصنوعی حاوی مقادیر مشابهی ریزپلاستیک هستند، بنابراین، در این صورت، احتمالاً مهم نیست که کدام یک را میجوند. ممکن است بهترین کار این باشد که آن را متوقف کنید یا حداقل دفعات آن را کاهش دهید. به ویژه برای کودکان [با] مغزهای در حال توسعه و آسیبپذیرتر نسبت به این مواد شیمیایی که باعث آسیب میشوند.»
وودروف گفت که جویدن آدامس یک انتخاب شخصی است، اما ترجیح شخصی او این است که از جویدن آدامس خودداری کند.
او گفت: «هر چه بیشتر بجوید، خود را در معرض ریزپلاستیکهای بیشتری قرار میدهید. و جزء دیگر این است که شما در حال اضافه کردن پلاستیک به قرار گرفتن در معرض پلاستیک موجود و مداوم هستید. بنابراین ترجیح شخصی من این است که آدامس نجوم.»
«اگر مردم علاقهمند به کاهش قرار گرفتن در معرض ریزپلاستیکها هستند، که میدانیم با انواع خاصی از اثرات سلامتی مرتبط است، مصرف نکردن آدامس یک گزینه برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض ریزپلاستیک خواهد بود.»